Begeleiding en advies

Begeleiding bij kanker in het gezin

Met zorg, warmte en expertise sta ik klaar om gezinnen te begeleiden die geconfronteerd worden met kanker, of het nu gaat om de curatieve, palliatieve of terminale fase. Vanaf de diagnose tot waar nodig.

Een diagnose van kanker kan het leven van een gezin volledig overhoophalen. Onzekerheid, angst en verdriet kunnen de wereld even stilzetten. Het is begrijpelijk als je hierin vastloopt.

Hoe ga je hiermee om? Wat betekent dit voor jou, je kinderen, je relatie en je gezin? Hoe vind je balans tussen privé en werk? Hoe pak je het leven weer op? En wat als genezing niet meer mogelijk is? Dit zijn slechts enkele van de vele vragen en gedachten die door je hoofd kunnen gaan.

Begeleiding voor ouders

‘Hoe vertel ik dat ik ziek ben?’

‘Hoe vertel ik dat papa of mama gaat overlijden?

’Hoe kan ik mijn kinderen betrekken bij een afscheid?’

‘Hoe vertel ik dat…’

Als ouder, of wanneer een van je kinderen getroffen is door kanker, kan coaching al starten vanaf de diagnose. Het doel is om ongeacht de ernst van de ziekte, de fase van behandeling en/of vooruitzichten, de regie over het leven en de behandeling te behouden. Ik help je weer grip te krijgen op wat voor jou belangrijk is in het leven.

De impact kan enorm zijn, vooral tijdens ziekenhuisopnames of terugvallen. Vaak zijn er veel zorgen en vragen, zoals hoe je het aan je kinderen, broers, zussen of je werkgever vertelt, wat je ouderrol nu inhoudt, en of je relatie dit aankan.

 

Begeleiding voor kinderen/jongeren

Kinderen en jongeren ervaren vaak veel onzekerheid en angst, of ze nu zelf ziek zijn of een gezinslid. Ze kunnen hun gevoelens moeilijk onder woorden brengen en uiten dit vaak door gedrag zoals angst, boosheid of slaapproblemen.

Jongeren kunnen specifieke uitdagingen ervaren, zoals concentratie- en leerproblemen, moeite hebben met het vertellen aan vrienden of ouders, en grote levensvragen hebben.

 

Begeleiding voor AYA’s

Adolescents & Young Adults (AYA’s) zijn jonge mensen tussen 18 en 39 jaar die voor het eerst te maken krijgen met kanker. Voor deze groep bied ik leeftijdsspecifieke coaching aan, gericht op onderwerpen zoals opleiding, werk, relaties.

 

Manier van begeleiding

Mijn begeleiding kan op verschillende manieren plaatsvinden, zoals in de praktijk, aan huis, buiten of voor kinderen op school, met behulp van wandelcoaching, psychosociale ondersteuning of beeldtaal, afhankelijk van de behoeften van het gezin.

Indien gewenst kan de begeleiding mogelijk vergoed worden via, de gemeente (Jeugdwet) de Impulsregeling vanuit Netwerk Integrale Kindzorg (NIK) of via de werkgever, in het geval van privé-werk gerelateerde kwesties.

Heb jij of je gezin behoefte aan ondersteuning, bel gerust en dan kunnen we kijken wat ik voor jou en/of je gezin kan betekenen.

 

Advies

En dan neem je op een ochtend de telefoon op en hoor je een mannenstem vragen: spreek ik met de juf van Merel? Ik wil doorgeven dat de moeder van Merel ziek is, ze heeft kanker. Willen jullie een beetje op haar letten, Merel moet veel huilen.

Je schrikt en denkt, wat nu….

Voor professionals of instellingen/bedrijven die te maken krijgen met een gezin, ouder of kind/jongere die geraakt is door kanker en een hulpvraag hebben, hoe dit gezin of kind te begeleiden binnen de school, kinderopvang, geef ik lezingen en denk mee over het maken van een verlies protocol.

Heb jij als (zorg)professional behoefte aan een sparringpartner, bel gerust ik denk graag met je mee.

Nieuw!

Elke 1e donderdag van de maand tussen 9.00-10.00 spreekuur kanker in het gezin voor korte vragen.

Vragen of een afspraak maken?

Neem vrijblijvend contact met mij op, dan plannen we een kennismakingsgesprek in.